Polecamy...

Bardziej współczesna historia czekolady

25 Październik
2016

Kiedy już czekolada pojawiła się w Europie, bardzo szybko zyskała szerokie zainteresowanie i wszyscy chcieli cieszyć się jej niesamowitym smakiem. Mimo to budziła ona sprzeciw wśród kościelnych dostojników. Hiszpańskie panny tak bardzo polubiły ten słodki napój, że piły go nawet podczas świątecznych mszy. Dzięki temu lepiej sobie radziły z przetrwaniem długich i nudnych liturgii. Biskup Chiapa Real był oburzony tym faktem i postanowił zakończyć ten zwyczaj. Wywiesił on na drzwiach katedry pismo, w którym zakazywał picia czekolady podczas mszy.

Niezastosowanie się do jego zaleceń wiązało się z ekskomuniką. Skutek jaki osiągnął był odwrotny, bo wierni zaczęli wybierać klasztor dominikanów, który bardziej łagodnie odnosił się do kwestii związanych z piciem czekolady. Legenda mówi o tym, że wkrótce po tym wydarzeniu.

biskup zmarł, gdyż rozchorował się poprzez wypicie trucizny, która podobno została mu podana w kubku zawierającym ten ciemny i aromatyczny napój. Księżna Anna wprowadziła zwyczaj picia czekolady na dwór francuski w XVII wieku. Musiało jednak upłynąć sporo czasu zanim przestał on być przeznaczony jedynie dla elit i pozwalał się sobą cieszyć wszystkim ludziom. Ta pitna czekolada, jaką znamy obecnie, została wymyślona przez Anglików w roku 1657. Otworzyli oni wówczas pijalnię, w którym podawali znakomity zachodnio-indyjski napój. Wodę zastąpiło tu mleko, co sprawiło, że struktura była bardziej aksamitna i gęsta. Do całości dodawano jajka utarte wcześniej z cukrem. Przysmak ten był niezwykle drogi, a jego wielkim miłośnikiem był August II Sas, przedstawiciel słynnej w Europie dynastii Wettynów. Dzięki niemu prawdopodobnie picie czekolady stało się popularne również w Polsce. Pierwsza unikalna czekolada polska powstała w roku 1859 i jej twórcą był Ernest Karol Wedel. Do dnia dzisiejszego jej receptura jest ściśle strzeżona i stanowi tajemnicę firmy.

Wyroby z czekolady

Nie było mowy o tym, aby przyjęcie w gronie elitarnym mogło odbyć się bez filiżanki pysznej i aromatycznej czekolady. W wieku XVII ziarna kakao zaczęto jednak wykorzystywać do przygotowania innych potraw oraz deserów. Wtedy też ze sprasowanego ziarna połączonego z orzechami, suszonymi owocami i kwiatami, powstał pierwszy na świecie baton. Czekoladę wykorzystywano również do produkcji pastylek i lodów. Włosi tak bardzo pokochali ziarna kakao,że dodawali je nawet to zup i makaronów. Uwielbiane przez współczesnych ludzi pralinki powstały w roku 1679, kiedy to francuski kucharz Plessis-Praslin wymyślił ich recepturę. Pierwszą tabliczkę czekolady zawdzięczamy angielskiemu cukiernikowi, który zaczął również wytwarzać jajka wielkanocne znane do dzisiaj. Kiedy do produkcji czekolad dołączyli Szwajcarzy, dokonał się prawdziwy przełom. Na rynku pojawiły się te nadziewane, dmuchane i białe, które zachwycały osoby, które je zjadały. Obecnie lista wyrobów czekoladowych jest przeogromna i liczy kilka tysięcy pozycji.

 

To może Cię zainteresować