Okres ciąży to szczególny moment dla każdej przyszłej mamy. W tym czasie trzeba zadbać o swoje ciało, dostarczając mu energii wraz ze zdrowymi pokarmami. O czym pamiętać podczas diety w ciąży? Na jakie produkty postawić? Dlaczego odżywianie jest tak ważne dla dziecka i mamy?
Dieta w ciąży
W tym przypadku warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach, jakimi są:
- jedzenie o stałych porach i w regularnych odstępach czasu,
- wybór wartościowych węglowodanów i białek,
- wybór wartościowych tłuszczy, zwłaszcza nasyconych kwasów tłuszczowych,
- postawienie na warzywa w każdym posiłku,
- ograniczenie spożywania słodyczy i soli,
- zrezygnowanie z jedzenia typu fast food,
- picie 3 litrów wody dziennie,
- regularna aktywność fizyczna, zgodnie z zaleceniami lekarza.
Prawidłowe odżywianie w ciąży
Okazuje się, że odpowiednia dieta w ciąży ma ogromne znaczenie dla organizmu dziecka i matki. Wpływa na zdrowie malucha zarówno w okresie życia płodowego, jak i dzieciństwa. Dotyczy to programowania żywieniowego zdrowia dziecka, które zakłada, że metabolizm malucha kształtuje się na etapie życia w brzuchu. Co ciekawe, dieta w ciąży może wpłynąć też na masę urodzeniową dziecka. Zarówno zbyt duża waga, jak i zbyt mała, może zwiększać ryzyko chorób w przyszłości (cukrzyca, choroby serca, otyłość).
Każda przyszła mama powinna pamiętać o dostarczaniu organizmowi tego, co najcenniejsze i najbardziej wartościowe. Jeśli nie do końca wiemy, na jakie posiłki postawić, warto zwrócić się o pomoc do doświadczonego dietetyka.