Polecamy...

Historia pierwszych cukierków

25 Październik
2016

 

Wszyscy uwielbiamy słodycze. Dostarczają nam one dużą porcję przyjemności, a także wywołują radość. Kupujemy je po to, aby poprawić sobie humor, dać uśmiech naszemu dziecku lub pomóc sobie w zdobyciu sympatii wymarzonej kobiety. Cukierki są elementem, który łączy się zarówno z naszym życiem codziennym, jak i tym zawodowym. Socjologowie odkryli bowiem, że jeżeli wręczamy swoim kolegom te smakołyki, zwiększamy swoje szanse na awans lub dostanie premii.

 

Powstały one już 4000 lat temu, kiedy nie znano jeszcze cukru, ani tego pochodzącego z trzciny ani z buraków. Egipcjanie, którzy stali ich odkrywcami, przygotowywali je zanurzając daktyle, migdały i figi w miodzie. Czasami dodawano do tej mieszanki również ziarna pochodzące z drzewa świętojańskiego. Nie tylko Egipcjanie je ubóstwiali. Pojawiły się one również w starożytnym Rzymie, gdzie wykonywano je z ugotowanych wcześniej orzechów połączonych z miodem i sezamem. Innowacyjnie, miodem obtaczano również kwiaty i łodygi roślin, uzyskując smaczne i słodkie kombinacje. Według legendy, pierwszego cukierka wymyślił niewolnik rzymski. Stworzył go on na część swojego pana. Słodycz ten bardzo szybko się rozpowszechnił w kręgach arystokracji, łączył się on bowiem z luksusem i ważnymi wydarzeniami w życiu państwa, nie był zarezerwowany dla każdego

Zapomniane słodycze i ich odrodzenie

W średniowieczu właściwie zapomniano o cukierkach i ich recepturach. Wiązało się to z tym, że większość ludzi miała trudne życie, w którym niewiele było miejsca na przyjemności. Inaczej było tylko w przypadku Włoch, które w tym okresie przeżywały rozkwit, jeśli chodzi o zainteresowania kulinarne. Przepych ich kuchni zachwycał, jednocześnie budząc zazdrość i chęć do tego, aby ich naśladować na tym polu. Dzięki nim powoli słodycze zaczęły znowu pojawiać się wśród najbogatszych warstw społecznych. Wierzono wówczas, że mają one właściwości lecznicze i

zapobiegają szeregowi dolegliwości związanych z układem pokarmowym. W odrodzeniu na nowo zainteresowano się cukierkami i zanotowano ogromny rozwój, jeśli chodzi o sposób ich przygotowywania i ich receptury. Wenecja i Genua były miastami, w których najprężniej rozwijała się gałąź wyrobów cukierniczych. Importowano tam największe ilości cukru. Na dworze Ludwika Sforza w XV wieku urządzono przyjęcie, na którym wszystkie elementy znajdujące się na stole wykonane były z cukru, który był wówczas bardzo drogi. W wieku XVI Giovanni Pastilli wymyślił przepis na cukierki w kształcie pastylek. Wiek XIX, gdzie bardzo prężnie rozwijał się przemysł przyniósł ze sobą znaczny spadek cen cukru i mąki, co spowodowało uruchomienie pierwszych fabryk, w których wytwarzano słodycze. Cukierki produkowano z lukrecji, toffi i innych składników. Obok tego pojawiły się też żelki i wata cukrowa, a chwilę później - mleczna czekolada. W kolejnych latach słodycze przestawały być produktem elitarnym i wchodziły na sklepowe półki, trafiając do szerszego grona odbiorców i dając im chwilę przyjemności.

To może Cię zainteresować