Polecamy...

Historia czekolady

25 Październik
2016

Czekoladę uwielbiają wszyscy i naprawdę trudno znaleźć kogoś, kto wyłamałby się do tej reguły. Ma ona wspaniały smak i zapach, a także szereg pozytywnych właściwości. Jej zjedzenie poprawia nastrój i dostarcza energii. Poprawia ona również naszą koncentrację i aktywuje mózg, zalewając go przyjemnymi endorfinami. Zanurzenie zębów w jej strukturze jest czymś, przed czym trudno nam się oprzeć nawet wtedy, kiedy jesteśmy na diecie. Ciekawa jest historia jej powstania. Otóż pojawiła się ona już ponad 2500 lat temu w cywilizacji starożytnych Majów, których ulubionym napojem była właśnie czekolada z pianką. Smakowała zupełnie inaczej niż ta, którą obecnie możemy dostać w kawiarniach. Miała bowiem w swoim składzie pikantną nutkę papryczki chili, kukurydzę albo miód pochodzący od dzikich pszczół. Pianka, która była jej obowiązkowym elementem, powstawała w wyniku wielokrotnego przelewania płynu do naczynia.

Miała gorzki smak i niesamowicie aromatyczny zapach. Żadna uroczystość państwowa nie mogła się bez niej odbyć. Podczas rytuałów lub wesel wznoszono nią toasty, a kiedy ludzie się pobierali, ziarna kakaa, które sobie wręczali, były dowodem ich miłości i wdzięczności. Ziarna te były tak cenne, że wykorzystywano je również jako sposób płatności i tak na przykład niewolnik kosztował 100 ziaren kakaa, a królik - 10. Według ostatnich badań już w X wieku przed naszą erą w cywilizacji Olmeków istniało takie słowo jak cacao, a Majowie i późniejsi Aztekowie, odziedziczyli po nich plantacje i tradycje, które potem wykorzystali do wytworzenia pitnej czekolady.

Ziarna kawowe w Europie

Pojawienie się ziaren kakaowych w Europie przypisuje się Hernanowi Cortezowi, który wraz ze swoimi żołnierzami, podbił państwo Azteków. Wówczas król Montezuma II podarował mu ziarna przypisuje się Krzysztofowi

Kolumbowi, który podczas swojej ostatniej podróży zabrał nasiona rośliny, której nie znał i którą Indianie nazywali cacao. W zapisku z 15 sierpnia 1502 roku znajduje się wzmianka o tym, że ziarna te były wnoszone na pokład hiszpańskiego galeonu. Indianie, którzy się tym zajmowali w momencie, kiedy któreś z ziaren upadło, gorączkowo zaczynali go poszukiwać, co budziło zdziwienie Europejczyka. Dopiero sto lat później Hiszpanie zaczęli eksperymentować i zalewali je wrzątkiem, dodawali do tego chili i miodu, a później również cukru. Aby uzyskać piankę napój mieszano specjalną drewnianą mątewką. Napój ten podbił serca ludzi mieszkających na dworze królewskim, a niedługo potem, przedostał się do całej Europy. Sekret przyrządzania czekolady był tajemnicą państwową, a recepturę chroniono przez wiele lat. Kiedy udało się ją wykraść jednemu z florytańczyków, cały świat mógł poznać jej wspaniały smak i cieszyć się przyjemnością, jaka wiązała się z piciem czekolady.

 

To może Cię zainteresować