Polecamy...

Fakty na temat cukierków

25 Październik
2016

Po cukierki sięgamy bardzo często i są one jednym z naszych ulubionych słodyczy. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale też dorośli. Ciekawe jest to, że pojawiły się one już około 4000 lat temu w starożytnym Egipcie, w czasach, kiedy nie znano jeszcze cukru. Obtaczane w miodzie daktyle i migdały stały się pierwowzorem dzisiejszych cukierków, które przez stulecia był urozmaicany. Obecnie dużo mówi się o szkodliwości słodyczy, które spożywane w nadmiarze nie mają dobrego wpływu na nasze zdrowie, jednak w Europie w wieku XVI uważano, że czekolada i inne słodkości

posiadają właściwości lecznicze i magiczne. Miały one bowiem chronić ludzi przed chorobami układu pokarmowego. Upływ czasu zmienił zweryfikował jednak te wierzenia. Niemieccy psychologowie uważają natomiast, że ludzie, którzy posiadają naturę romantyków preferują cukierki, które mają nadzienie truskawkowe. Osoby zdecydowane chętniej sięgają po te wiśniowe, a ci, którzy są dość nieśmiali - wybierają cukierki orzechowe. Podczas świat Bożego Narodzenia, w najbardziej romantycznym kraju świata czyli Francji, zjada się ponad 36 000 ton cukierków.

Mało kto wie o tym, że w wieku XIX szlachcianki znajdujące się na wystawnych przyjęciach chowały te słodkie drobiazgi do swoich torebek. Wytłumaczenie tutaj jest dość proste – wówczas bowiem nie było fabryk, które produkowały tego typu przysmaki, a te cukierki, które pojawiały się na przyjęciach przygotowywane były przez cukierników, którzy wcześniej opracowywali swoje tajne receptury.

Myślisz, że wiesz już wszystko?

Do najbardziej popularnego typu cukierków należą pralinki. Ich receptura jest już bardzo stara, bo została stworzona w XVII wieku. Wówczas jeden z cukierników po raz pierwszy przygotował je dla francuskiego ambasadora, który gościł na dworze niemieckim. Od tamtego czasu sprzedaje się ich rekordowo dużo, szczególnie w Szwajcarii i Belgii. Największym pudełkiem czekoladek było to, które wyprodukowała firma Maser Food w ramach ogólnoświatowego show kulinarnego. Miało ono szerokość 1,5 metra i długość 2,4 metra, zawierało w sobie 800 kg pysznych i pięknie wyglądających czekoladek. Miś Hagi-Boy, który ma wysokość 1,68m i waży ponad 600 kg jest największym cukierkiem na świecie. Za jego produkcję odpowiada firma Gummi Bear Factory.

Aby mógł powstać, potrzebna była ogromna, ważąca ponad 4 tony forma. Masa w niej umieszczona zastygała ponad dwa tygodnie, następnie została wyjęta i wypolerowana na wysoki połysk. W roku 1995 kosmonauci z rosyjskiej stacji Mir poprosili o to, aby przesłać im cukierki.

Uznano, że najbardziej bezpieczne będą lizaki Chupa Chups. Dzięki temu lizaki te uznano za jedyne na świecie, które nie są popularne tylko wśród ziemskich realiów, ale także w kosmosie. Finowie poszli o krok dalej produkując swoje cukierki. To właśnie w ich kraju można dostać takie, które nie mają słodkiego posmaku i nadają się do piwa. Wyprodukowali oni również cukierki o smaku ropy naftowej. Podobne rewolucje widoczne są również w Japonii, gdzie znajdziemy cukierki z ośmiornicy, o smaku mięsa, karmelki z meduzy czy też mątwy w czekoladzie.

 

To może Cię zainteresować